SETI SE ESCAPELLE®, POSTINOR®-2

da izbegneš bezbroj neugodnih pitanja

Ostale kontraceptivne metode

KOJI METOD KONTRACEPCIJE ODGOVARA VAMA?

Na raspolaganju su različite opcije sa različitim prednostima. Izbor najbolje kontraceptivne metode zavisi od pojedinačne situacije.

 • Pilule/oralni kontraceptivi
 • Muški kondomi
 • „Prekinut snošaj“
 • Računanje plodnih dana
 • Intrauterini ulošci (IUU)
 • Barijerne metode za žene
 • Implantati i injekcioni kontraceptivi
 • Period laktacione amenoreje
 • Sterilizacija

PILULE/ORALNI KONTRACEPTIVI

Kontraceptivne pilule su u vrhu liste lekova koji se u svetu najčešće propisuju. Moderni oralni kontraceptivi sadrže veoma male doze sintetskih hormona progestina i estrogena („kombinovane pilule”). Upotreba pilula ne smeta pri odnosu. Pilule su bezbedne za većinu žena, ali neka kardiovaskularna oboljenja, teške hronične bolesti i pušenje kod žena starijih od 35 godina isključuju mogućnost upotrebe ove metode. Ukoliko su vam potrebne informacije o dostupnosti ili sastavu hormonskih kontraceptiva, najbolji izvori informacija su vaš lekar opšte medicine ili ginekolog, ali se možete konsultovati i sa vašim farmaceutom. Savetujemo da pre upotrebe pročitate Uputstvo za lek koje je priloženo uz svaki lek i informišete se o merama opreza i neželjenim dejstvima određenog leka.

KONDOM ZA MUŠKARCE

Muški kondomi napravljeni su od tanke lateks-gume; neki se prave od životinjskog tkiva ili poliuretana. Kondomi mogu biti suvi ili premazani lubrikantom na bazi vode ili spermicidom. Kondomi mogu biti veoma efikasni u sprečavanju trudnoće onda kada se koriste pravilno i konstantno tokom svakog odnosa (savršena upotreba). Kondomi ne utiču na dojenje i nemaju hormonska neželjena dejstva. Ne postoje medicinska ograničenja za upotrebe ove metode, osim alergije na lateks. Pored toga što sprečavaju trudnoću, kondomi od lateksa efikasni su i u zaštiti od polno prenosivih bolesti (PPB). Muški kondomi su možda manje efikasni u zaštiti od onih PPB koje se prenose kontaktom koža-na-kožu, jer inficirani delovi nisu prekriveni kondomom.

Do trudnoće može doći ukoliko:

 • ne stavite kondom pre nego što odnos započne;
 • kondom pukne – teško da će se ovo desiti ukoliko njime pažljivo rukujete i ne zakačite ga prstenjem itd.;
 • koristite lubrikant na bazi ulja, poput vazelina, ulja, krema, ili losiona za telo – sve to može dovesti do stvaranja rupa na kondomima od lateksa.

METODA „PREKINUTI SNOŠAJ“

Metod „prekinuti snošaj“ (coitus interruptus), zahteva od muškarca da izvuče svoj penis iz vagine svoje partnerke pre ejakulacije. Povlačenje je obično rizik: partner mora biti u stanju da povuče svoj penis čak i pre nego što dođe do vrhunca, pravilno i uvek tokom svakog odnosa. To nije optimalna metoda, a posebno nije za redovnu upotrebu, jer povlačenje ometa i smanjuje užitak ejakulacije kod muškarca i otežava dostizanje orgazma žene ukoliko se odnos prekine baš pred vrhunac uzbuđenja.

METODA RAČUNANJA PLODNIH DANA

Metoda računanja plodnih dana, koje se takođe naziva „kalendarska metoda” ili naučno „periodična apstinencija”, zahteva od onih koji je koriste da apstiniraju tokom plodnih dana u menstrualnom ciklusu žene. Oni koji koriste metodu računanja plodnih dana mogu koristiti jednu tehniku ili kombinaciju tehnika da bi odredili početak i kraj plodnog perioda žene. Metoda računanja plodnih dana može biti veoma efikasna ukoliko se osobe pravilno obuče i posavetuju, kao i onda kada su motivisane da izbegnu seksualni odnos bez zaštite tokom jedne nedelje ili duže u toku svakog meseca. Za druge žene, ipak, procenti neuspeha mogu biti znatno visoki. Ova metoda nema neželjenih dejstava.

INTRAUTERINI ULOŠCI (IUU)

Intrauterini ulošci su fleksibilni ulošci od metala i/ili plastike koji sprečavaju trudnoću onda kada se postave u matericu kroz vaginu. IUU imaju povoljan bezbednosni profil i efikasna su metoda reverzibilne, dugotrajne kontracepcije za veliki broj žena, posebno žena koje su već rađale. IUU nije lako postaviti kod mladih žena koje nisu prethodno rađale. Takođe, preporučljivo je da se žena podvrge pažljivom skriningu na polno prenosive bolesti (PPB) pre postavljanja IUU-a.

BARIJERNE METODE ZA ŽENE (DIJAFRAGMA, CERVIKALNA KAPA, ŽENSKI KONDOM, KONTRACEPTIVNI SUNĐER)

Barijerne metode za žene predstavljaju kontraceptivna sredstva koja žena stavlja u vaginu pre odnosa da bi sprečila trudnoću. Mehaničke barijere su: dijafragma, cervikalna kapa i ženski kondom. Kontraceptivni sunđer je i mehanička i hemijska barijera.

Barijerne metode su namenjene ženama kojima odgovara da koriste metodu malo pre ili tokom seksualnog odnosa, mogu da nauče tehniku postavljanja i imaju dovoljno privatnosti za postavljanje i uklanjanje. Metode mogu biti veoma efikasne onda kada se pravilno i konstantno koriste.

Dijafragma je napravljena od lateksa i služi za prekrivanje cerviksa i dela vaginalnog zida, a na mestu je drži fleksibilni prsten. Cervikalna kapa je malo sredstvo za kontracepciju od gume koje prekriva grlić materice. Ženski kondom je napravljen od tanke, providne, mekane plastike, a žena ga pre odnosa stavlja u vaginu. Ima dva prstena: fleksibilni prsten koji se skida na zatvorenom kraju da bi pomogao prilikom postavljanja i veći fleksibilni prsten koji ostaje van vagine na otvorenom kraju da bi zaštitio spoljne genitalije. Kontraceptivni sunđer – prirodni morski sunđeri potopljeni u spermicid i od davnina se koriste za kontracepciju tako što se postavlja u vaginu pre seksualnog odnosa. Ova metoda je unapređena i ponovo se koristi. Moderni sunđer je mali (poliuretanski) penasti sunđer koji sadrži neku vrstu spermicida. Sunđer stvara fizičku barijeru između sperme i grlića materice i sperma ostaje na sunđeru. On takođe predstavlja i hemijsku barijeru, jer otpušta spermicid.

IMPLANTATI I INJEKCIONI KONTRACEPTIVI

Kontraceptivni implantati se sastoje od kapsula sa hormonima koje se unose u podlakticu žene, odmah ispod kože. Injekcioni kontraceptivi sadrže sintetske hormone (slične hormonima koji se koriste za pilule) koji se unose u vidu duboke intramuskularne injekcije.

METODA LAKTACIONE AMENOREJE

Metoda laktacione amenoreje (MLA) je prirodna metoda za planiranje porodice koju mogu koristiti žene koje doje. MLA može biti efikasna metoda ukoliko žena nema menstruaciju, ukoliko isključivo doji bebu (ne daje joj nikakvu dodatnu prehranu) i ukoliko beba ima manje od šest meseci.

STERILIZACIJA

Ženska sterilizacija

Ženska sterilizacija, koja se takođe naziva presecanje ili podvezivanje jajovoda, trajna je kontraceptivna metoda za žene koje ne žele više dece. Ova metoda predstavlja jednostavni hirurški zahvat. Dva najčešća pristupa ženskoj sterilizaciji su minilaparatomija, koja se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji sa blagim sedativima, i laparaskopija, za koju je neophodna opšta anestezija. Ženska sterilizacija ne smeta pri seksualnom odnosu, a nema ni neželjenih dejstava koja se javljaju prilikom korišćenja nekih privremenih metoda.

Muška sterilizacija

Muška sterilizacija (vazektomija) je trajna metoda kontracepcije za muškarce koji ne žele više dece. Ona predstavlja jednostavan hirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, presecanjem vas deferens kanala između testisa i prepona. Time se sprečava da se spermatozoidi mešaju sa semenom tečnošću tako što se blokiraju semenovodi. Muška sterilizacija nije kastracija i ne utiče na testise. Posle vazektomije, muškarci izbacuju skoro istu količinu semene tečnosti, ali ona ne sadrži spermatozoide koji su neophodni za oplodnju jajnih ćelija. Ova metoda ne utiče na seksualnu sposobnost muškarca, niti izaziva promene u njegovom seksualnom nagonu.

X