SETI SE ESCAPELLE®, POSTINOR®-2

da izbegneš bezbroj neugodnih pitanja

N.P.P.

Treba li da čekam 72 sata da uzmem Escapelle® / Postinor®-2 pilulu za hitnu kontracepciju?

Nikako! Što pre, to bolje: Što pre uzmete pilulu, po mogućstvu u roku od 12 sati, to su veće šanse za sprečavanje trudnoće. Pilule za hitnu kontracepciju neki nazivaju i „pilulom za dan posle“. Ne morate čekati dan posle već možete uzeti hitnu kontracepciju odmah posle rizičnog odnosa a najkasnije u roku od 72 sata (tri dana) od seksualnog odnosa bez zaštite ukoliko smatrate da je vaša uobičajena metoda kontracepcije bila neuspešna.

Koliko je Escapelle® / Postinor®-2 pilula za hitnu kontracepciju efikasna?

Escapelle® / Postinor®-2 sprečava 84%, odnosno 85% očekivanih trudnoća, kada se primeni u roku od 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa. Escapelle® / Postinor®-2 neće sprečiti trudnoću u svim slučajevima, ali su efikasniji ako se uzmu u što kraćem roku posle nezaštićenog polnog odnosa. Bolje je da uzmete lek u prvih 12 sati nego da čekate 72 sata (tri dana). Ako imate nezaštićeni polni odnos nakon što uzmete lek, neće vas zaštititi od trudnoće.

Kako se Escapelle® / Postinor®-2 hitna kontracepcija uzima?

Jednu tabletu (Escapelle®), odnosno dve tablete (Postinor®-2) bi trebalo uzeti što pre, po mogućstvu u roku od 12 sati, a najkasnije u roku od 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa. Ne žvaćite. Progutajte celu/e tabletu/e, sa vodom. Ne odlažite uzimanje tablete. Lek Escapelle®/Postinor®-2 se može upotrebljavati u bilo koje vreme tokom menstrualnog ciklusa osim u slučaju kašnjenja menstrualnog krvarenja.

Koliko često mogu da uzimam Escapelle® / Postinor®-2?

Ukoliko se Escapelle® / Postinor®-2 uzme više od jednom u toku jednog menstrualnog ciklusa biće manje pouzdan i veća je verovatnoća da će poremetiti vaš menstrualni ciklus. Escapelle® / Postinor®-2 nije efikasan kao redovna metode kontracepcije. Vaš lekar ili stručnjaci na ginekološkoj klinici mogu vam reći više o metodama dugoročne kontracepcije, koje su efikasnije u sprečavanju nastanka trudnoće.

Zašto bi trebalo da koristim Escapelle® / Postinor®-2 samo u hitnim slučajevima?

To nije redovna metoda kontracepcije. Pokušajte da je koristite retko, samo u hitnim slučajevima. Imajte u vidu da nije efikasna kao dugoročna kontracepcija. Nakon što uzmete Escapelle® / Postinor®-2 Vaš menstrualni ciklus će biti normalan i počeće uobičajenog dana, međutim, u nekim slučajevima ciklus može da se pomeri nekoliko dana kasnije ili ranije. Dakle, pilule za urgentnu kontracepciju nisu namenjene tome da se koriste kao redovna metoda kontracepcije. Ukoliko ste polno aktivni, bilo da odnose imate povremeno ili često, trebalo bi da izaberete redovnu metodu dugoročne kontracepcije koja vam najviše odgovara.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, mislite da ste u drugom stanju ili planirate bebu, obratite se svom lekaru ili farmaceutu za savet pre uzimanja bilo kog leka. Trudnoća Ovaj lek ne smete da uzmete ako ste već trudni. Ako zatrudnite i posle uzimanja ovog leka, važno je da se obratite svom lekaru. Nema dokaza da će Escapelle® / Postinor®-2 naškoditi Vašoj bebi, ako ste uzeli Escapelle® / Postinor®-2 kako je opisano. Vaš lekar će ipak možda hteti da proveri da se trudnoća ne razvija izvan materice (ektopična trudnoća). Ovo je posebno važno ako se pojavi jak bol u abdomenu pošto uzmete tabletu Escapelle® / Postinor®-2 ili ako ste ranije već imali vanmateričnu trudnoću, operaciju jajovoda ili zapaljenje u maloj karlici. Dojenje Veoma male količine aktivnog sastojka ovog leka mogu da se pojave u Vašem mleku. Ne smatra se da je ovo štetno za bebu, ali ako ste ipak zabrinuti, možete uzeti tabletu neposredno posle podoja i treba da izbegavate dojenje najmanje 8 sati nakon uzimanja tablete. Na ovaj način uzećete tabletu znatno pre narednog podoja i tako smanjiti količinu aktivne supstance koju vaša beba može da dobije sa mlekom.

Šta da radim ako povraćam posle uzimanja pilule?

Nakon uzimanja pilule za hitnu kontracepciju, kod nekih žena se može javiti osećaj mučnine i/ili povraćanje. 

Escapelle®: Ukoliko se javi povraćanje u roku od tri sata nakon uzimanja tablete, odmah treba uzeti drugu tabletu.

Postinor®-2: Ukoliko se javi povraćanje u roku od tri sata nakon uzimanja tableta, potrebno je odmah uzeti još dve tablete.

Kako da znam da je imala efekta?

Pošto uzmete Escapelle® / Postinor®-2, savetuje se da zakažete posetu lekaru posle tri nedelje da biste potvrdili da je tableta Escapelle® / Postinor®-2 delovala.

Kada se morate obratiti lekaru?

Pošto uzmete Escapelle® / Postinor®-2, savetuje se da zakažete posetu lekaru posle tri nedelje da biste potvrdili da je tableta Escapelle® / Postinor®-2 delovala. • Ukoliko vam menstruacija kasni više od 5 dana ili se javi neuobičajeno krvarenje, • Ukoliko i dalje brinete da ste trudni, • Ako zatrudnite uprkos uzimanju ovog leka, važno je da se javite lekaru, • Ukoliko osetite iznenadan ili neuobičajen bol u donjem stomaku i menstruacija vam kasni, • Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa vašim zdravljem ili metodama kontracepcije koje su za vas najbolje.

Da li ću iskusiti neka neželjena dejstva?

Kod većine žena se ne javljaju neželjena dejstva. Međutim, neke žene iskuse neželjena dejstva po uzimanju pilule za urgentnu kontracepciju poput mučnine, glavobolje, preosetljivosti grudi, bolova u donjem delu stomaka, dijareje, vrtoglavice ili zamora. Ti simptomi su obično blagi i brzo prolaze. Za vas to može biti neugodno, ali ne mora da znači da nešto nije u redu. Ti simptomi su samo uticaj hormona u piluli na vaše telo. Ukoliko primetite neko neželjeno dejstvo, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. To se odnosi i na neželjena dejstva koja nisu navedena u ovom uputstvu. Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno, obavestite o tome svog lekara ili farmaceuta. Nakon što uzmete Escapelle® / Postinor®-2, Vaš menstrualni ciklus će biti normalan i počeće uobičajenog dana; međutim, u nekim slučajevima ciklus može da se pomeri nekoliko dana kasnije ili ranije. Takođe, možete imati neredovna krvarenja ili tačkasta krvarenja do sledećeg ciklusa. Ukoliko menstrualni ciklus kasni više od 5 dana, ili je ciklus neobično oskudan ili neuobičajeno obilan, ako dođe do neuobičajenog krvarenja u očekivanom terminu menstrualnog ciklusa, ili se sumnja na trudnoću iz bilo kog drugog razloga, morate se što je pre moguće obratiti vašem lekaru. Ukoliko imate jake bolove u stomaku, možda je u pitanju vanmaterična trudnoća i morate da se obratite lekaru odmah.

X