menu-icon
close-overlay-icon
loading image
decor image

Informacije o hitnoj kontracepciji

Hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se koristi u hitnim slučajevima, posle odnosa, radi sprečavanja nastanka neželjene trudnoće. Uglavnom se naziva „pilula posle odnosa” a takođe je poznata i kao „pilula za jutro posle“ i „pilula za dan posle“.

Hitna kontracepcija je metoda sprečavanja nastanka trudnoće koja se primenjuje „posle odnosa”, ukoliko dođe do propusta u primenjenoj kontracepciji ili je odnos bio bez zaštite.

Najčešće, metod hitne kontracepcije podrazumeva pilulu koja sadrži levonorgestrel, i koja se uzima u roku od 72 sata. Pilula za jutro posle se može koristiti u sledećim tipičnim slučajevima:

  • niste sigurni u uspešnost metode "prekinuti snošaj" ili računanje plodnih dana vaše uobičajeno sredstvo za kontrolu rađanja je zakazalo (oštećenje ili skliznuće kondoma); napravili ste propust sa vašom redovnom metodom zaštite (npr. zaboravili ste uzimanje kontraceptivne pilule); niste koristili nikakvu metodu zaštite pre/prilikom odnosa;
Informacije o hitnoj kontracepciji

Pilula za hitnu kontracepciju efikasna je u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće onda kada se primeni onako kako je to predviđeno, tj. u roku od 72 sata (3 dana) od nezaštićenog polnog odnosa. Pilula sadrži hormon – levonorgestrel i deluje tako što sprečava trudnoću pre nego što do nje dođe. Precizan način delovanja tableta levonorgestrela kao hitne kontracepcije nije poznat. Kada se primeni na preporučeni način, smatra se da levonorgestrel deluje uglavnom na prevenciju ovulacije i oplodnju ako je do polnog odnosa došlo u preovulatornoj fazi, kada je verovatnoća za oplođenje najveća. Čim započne proces implantacije, levonorgestrel više nije efikasan. Ova vrsta pilule za hitnu kontracepciju u upotrebi je od 1980-ih i koriste je žene širom sveta. U mnogim zemljama, pilula za hitnu kontracepciju se može nabaviti u apoteci po režimu izdavanja bez lekarskog recepta.

Informacije o hitnoj kontracepciji

Pilule za hitnu kontracepciju nisu za redovnu upotrebu i treba ih upotrebljavati samo u hitnim slučajevima. Ne preporučuje se primena leka Escapelle ukoliko ste mlađi od 16 godina. Upotreba leka Escapelle se ne preporučuje ako: • ako imate bolest tankih creva (kao što je Kronova bolest) koja utiče na varenje hrane, • ako imate težih problema sa jetrom, • ako ste ikada imali vanmateričnu trudnoću (odnosno beba se razvijala izvan materice), • ako ste ikada imali bolest koja se zove salpingitis (zapaljenje jajovoda). Ukoliko menstrualni ciklus kasni više od 5 dana ili je neobično oskudan ciklus ili neuobičajeno obilan, morate se što je pre moguće obratiti Vašem lekaru.