menu-icon
close-overlay-icon
loading image
decor image

Ostale kontraceptivne metode

Danas postoji mogućnost izbora između nekoliko dostupnih metoda kontracepcije, kako za žene, tako i za muškarce.

Pilule za redovnu kontracepciju su i dalje među najpopularnijim opcijama, a takođe i među najpouzdanijim. Među pouzdanijim metodama su i intrauterini ulošci i dijafragme primenjene u kombinaciji sa spermicidima. Od fizičkih metoda, svakako bi trebalo spomenuti i kondome. Metoda "prekinuti snošaj" i metoda računanja plodnih dana su se pokazale kao najmanje pouzdane. Ipak, još uvek ne postoji nijedna neinvazivna metoda kontracepcije koja pruža 100% efikasnu zaštitu. Kontraceptivne pilule se smatraju praktičnom i dostupnom metodom kontracepcije. Moderni oralni kontraceptivi sadrže veoma male doze sintetskih hormona progestina i estrogena („kombinovane pilule”). Ove pilule su efikasne u sprečavanju nastanka trudnoće kada se pravilno uzimaju u isto vreme, svakog dana. Uputstvo za lek koje je sastavni deo pakovanja leka sadrži detaljan opis načina upotrebe, neželjenih dejstava kao i informacije o tome šta je potrebno učiiniti ukoliko se propusti jedna ili više pilula.

Jedan od problema pri korišćenju pilula za redovnu kontracepciju može biti povraćanje i/ili dijareja. Ukoliko osoba ima sa ovim problem, postoji mogućnost da je apsorpcija pilule bila nepotpuna, što može dovesti u situaciju da za taj određeni period praktično ne postoji nikakva zaštita, što povećava rizik od nastanka neželjene trudnoće. Intrauterini sistemi (IUS) su još jedna od danas dostupnih metoda. Pri njihovom korišćenju primećeni su izvesni propusti koji mogu povećati rizik za nastanak neželjene trudnoće. Kako se pri primeni ove metode savetuje pauziranje od nekoliko meseci na svakih 5-10 godina, najčešći propust je upravo taj gde usled navike, osoba koja je uklonila IUS zaboravi na tu činjenicu. Dijafragme upotrebljene u kombinaciji sa spermicidima takođe pripada fizičkim metodama kontracepcije.

U ovu grupu spadaju i popularni muški i manje poznati ženski kondomi. Njihovom korišćenju se mora pristupiti sa izvesnim stepenom pažnje i ozbiljnosti kako bi se obezbedila maksimalna efikasnost. Jedna od zajedničkih karakteristika za fizičke metode kontracepcije jeste to da za svaku postoji mogućnost da dođe do fizičkih oštećenja ili fizičkog izmeštanja u odnosu na probitno predviđeni položaj što svakako dovodi do povećanog rizika od neželjene trudnoće.

Mi koristimo kondom »
Metod "prekinuti snošaj" »